Navigatie

De nieuwste stoffen Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Tussenvoering of Vlieseline?

17 januari 2024

Wat is het verschil? Deze vraag horen we regelmatig. Tijd om hier verder op in te zoomen. Tussenvoering is de benaming van alle materialen die we gebruiken ter versteviging van een creatie. Tussenvoering wordt, zoals de benaming eigenlijk al zegt, ergens tussen geplaatst (tussen voering en de stof). Vlieseline is een merknaam van tussenvoering. Vaak zie je bij patronen al een type staan: H200, G405 of H410. Vlieseline heeft inmiddels wel zo'n 80 verschillende soorten! Van superdun en soepel tot stevig met volume.

Onder tussenvoering verstaan we ook alle traditionele, geweven kwaliteiten zoals: paardenhaar, permess, hensel e.d. Dit zijn de klassiekers. Veel kleermakers, coupeuses en traditionele liefhebbers gebruiken deze nog steeds.


Tussenvoering

Nonwoven

Wat is nonwoven? De naam zegt het eigenlijk al - niet geweven. Je hebt geweven stoffen (ketting en inslagdraad), je hebt gebreide stoffen en… nonwoven. Bij de productie van deze nonwoven tussenvoeringen wordt er een synthetische vezel gespoten (microscopisch fijn). Dit wordt in stukjes versneden en op een bed (band) gelegd. Door wrijving, hitte en druk worden deze in elkaar ‘vervilt’. Tenslotte worden ze nogmaals mooi platgewalst en heb je een nonwoven doek.

Veel moderne tussenvoeringen (ook wel versteviging genoemd) zijn nonwovens en worden voorzien van een plaklaagje of puntcoating.

Vlieseline

Waarom zit er soms zoveel prijsverschil in tussenvoeringen?

Je kent vast wel de pakketjes tussenvoering, bijvoorbeeld van de markt. Als je dit vergelijkt met tussenvoering van het merk Vlieseline zijn deze veel voordeliger. Het grote verschil is meestal dat de ‘goedkope’ vlies speciaal gemaakt is voor de confectie-industrie. Zij strijken de vlieseline niet op de stof maar hebben hiervoor een type pers: een zogenaamde doorlooppers. Deze kan de druk, temperatuur en vochtigheid zeer nauwkeurig instellen. De plaklaag is minder en is hiervoor aangepast en daardoor goedkoper dan een kwaliteit die met een ‘normaal’ ijzer moet worden geplakt.

Tussenvoering of Vlieseline

Waarom moet ik de stof laten ‘rusten’ na het plakken?

Het is erg belangrijk dat je je stof laat rusten en fixeren nadat je deze hebt beplakt met een tussenvoering (Vlieseline). De temperatuur daalt en de plaklaag komt hierdoor optimaal tot zijn recht. Neem hiervoor de tijd: 20 minuten is zeker niet overbodig.