Navigatie

De nieuwste stoffen Bekijk ze hier >>>

  • Sinds 1930
  • Ervaren team voor het beste advies
  • Een echte winkel
  • Familiebedrijf uit Tilburg
  • De grootste van Nederland

Batik, het stofsoort met een eeuwenoude verftechniek

29 maart 2019

Dat batik een prachtige stof is, weten we natuurlijk allemaal. Minder bekend is de indrukwekkende techniek die achter dit type stof schuilt. Wil jij weten waar batik vandaan komt en hoe deze stof wordt gemaakt? Lees dan snel verder.

Batik en haar indrukwekkende geschiedenis

Met batik refereren wij meestal naar de stofsoort zelf met prachtige kleuren en mooie prints. Toch is dit niet helemaal juist. Batik is van oorsprong namelijk een Indonesische verftechniek om kleur op textiel aan te brengen. Deze eeuwenoude techniek is zelfs geplaatst op de Werelderfgoed-lijst van UNESCO. Dit heeft met name te maken met het feit dat deze techniek ontzettend veel mogelijkheden schept op maatschappelijk niveau. Anderzijds levert het uiteraard prachtige stoffen waar heel veel mooie kleding en decoratie van gemaakt wordt.

batik

De eeuwenoude techniek achter Batik

Het selectief aanbrengen van kleuren op het textiel ondergaat veel stappen voordat het eindresultaat is bereikt. De eerste stap is om plaatselijk bijenwas aan te brengen. Bijenwas zorgt er namelijk voor dat de verf zich niet kan hechten aan het textiel. In de tweede stap wordt het textiel ondergedompeld in een verfbad waardoor het op alle plekken zonder bijenwas een kleur krijgt. Vervolgens wordt de stof gedroogd en de bijenwas verwijderd waardoor de tekening zichtbaar wordt. Deze stappen kunnen zo vaak als gewenst worden herhaald. Door telkens opnieuw het bijenwas aan te brengen op plekken die niet mee mogen kleuren, krijg je een veelkleurig effect met een unieke print.

Om grote hoeveelheden batik vereenvoudigd te kunnen maken, wordt er ook gebruik gemaakt van stempels. Dit zijn de zogeheten ‘batik caps’ die door middel van herhaling een patroon op de stof creëren. Deze stempels zijn echter altijd van metaal omdat dit materiaal de hitte van de bijenwas kan vasthouden.

Na de laatste keer te hebben gedroogd, wordt de bijenwas verwijderd met behulp van kokend water of door het eraf te krabben. Een groot voordeel van het maken van deze stoffen is dat er nauwelijks technische hulpmiddelen nodig zijn. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een tuiltje waarin je de bijenwas kan doen. Deze is erg dik en zal dus niet te gemakkelijk uitlopen.

batik stempels

Eigenschappen van batik

Dankzij de verftechniek is geen enkele batik identiek. Ook kan een ontwerper zijn creativiteit de vrije loop laten gaan door de talloze mogelijkheden. Daardoor zijn er ook veel verschillende batiks en met uiteenlopende prints en kleuren. Met behulp van onze textielverf en met een beetje hobbylijm kun je ook proberen om zelf te batikken! Overal waar lijm zit, blijft de verf niet plakken. Met dit in gedachte kun je geweldige designs maken en je creatie nóg persoonlijker maken.

TIP: gebruik handverf zodat de lijm niet je wasmachine beschadigt én gebruik geen secondelijm maar witte hobbylijm.

batik

Ontdek onze hele collectie batik-stoffen op onze website of kom eens langs in onze winkel en raak geïnspireerd! Weet jij al wat je gaat maken?